Що передбачає робота охоронців, охоронців і вихователів у чеських в'язницях? Як виглядає їхнє щоденне обслуговування в середовищі, повному напруги, ризиків і часто громадського непорозуміння? Другий сезон успішного документального серіалу Ve servis: За ґратами приносить вісім нових епізодів, які запропонують ще глибший погляд за лаштунки чеської тюремної системи.
Після успіху першої серії режисер-документаліст Мартіна Еретова та її команда повертаються туди, де робота вимагає не лише мужності, а й міцних нервів. Цього разу вперше в історії персонал потрапив за стіни в'язниці, що охоронялася найсуворіше в Чехії - до Валдіце. Таким чином глядачі побачать реальність, зазвичай приховану за зачиненими дверима. Камери також мапують події в жіночій в'язниці, де стежать не тільки за взаємодією між засудженими, а й між самими працівниками тюремної служби. Друга серія також стосується конкретної теми супроводу, тобто вимогливого переміщення ув'язнених між установами, не тільки в межах Чехії, але й за кордон.
Щодня в небезпеці
Наркотики, бійки, контрабандна електроніка, а також постійні понаднормові та брак персоналу. Це теж щоденна реальність персоналу пенітенціарної служби. „Це були справді дуже напружені місяці зйомок, і я повинен сказати, що я зачарований тим, наскільки вимогливою та важливою роботою займаються працівники пенітенціарної служби. У той же час мені шкода, що публіка часто не цінує це, хоча ці люди щодня знаходяться в небезпеці через нас, - каже Мартіна Еретова, автор і режисер документального фільму. „Чеські в'язниці страждають від нестачі грошей, особливо людей, а робота також орієнтована на дії та стимулює. Ви переконаєтеся самі, тому що наша команда зафіксувала справді грубу реальність того, що відбувається за ґратами під час виконання службових обов’язків,“ додає Ерет.
Приблизно двадцять тисяч ув'язнених зараз відбувають покарання в Чехії. На сто тисяч жителів припадає 180 засуджених, що ставить нас на четверте місце в Європі. Місткість в'язниць була на межі протягом тривалого часу, і існує критична нестача персоналу.
Документальний серіал On Service: Behind Bars дає голос тим, хто працює за ґратами, пропонуючи глядачам автентичний погляд на середовище, в яке вони зазвичай не потрапляють.