У 1963 році один науковець поклав до морозильної камери маленьку пробірку. На ній було написане ім’я його п’ятирічної доньки. Саме з цього зразка почалася історія, яка згодом врятувала мільйони дітей у всьому світі.
Його звали Моріс Гіллеман.
Він народився у 1919 році на фермі в Монтані. Життя не було до нього поблажливим із самого початку: мати померла через два дні після пологів, сестра-близнючка не вижила. Його виховали родичі в суворих умовах, де кожен день означав працю, витривалість і боротьбу за виживання.
Ще змалку Гіллеман бачив, як хвороби забирають людей. У ті роки дифтерія, кір, паротит та інші інфекції були справжнім вироком для тисяч сімей. Саме тоді він зрозумів: природу не можна романтизувати, її потрібно вивчати й випереджати.
У 1957 році, працюючи мікробіологом, він одним із перших зрозумів масштаби нової загрози — азійського грипу. Поки чиновники сумнівалися, він діяв. Передав штами вірусу виробникам, переконав запускати вакцину ще до офіційних дозволів і фактично змусив систему рухатися швидше, ніж бюрократія. Коли пандемія дісталася США, мільйони доз уже були готові. За оцінками, це врятувало безліч життів.
Але один із найвідоміших його проривів почався вдома.
Коли його донька Джеріл Лінн захворіла на паротит, він узяв у неї зразок вірусу й почав працювати над вакциною. Після численних спроб йому вдалося послабити вірус настільки, щоб він формував імунітет, але не викликав хворобу. Саме цей штам став основою вакцини, яку світ знає й сьогодні.
Згодом Моріс Гіллеман створив або допоміг створити понад 40 вакцин. Серед них — вакцини проти кору, паротиту, краснухи, гепатиту B, вітряної віспи, менінгіту та інших небезпечних хвороб. Кажуть, що 8 із 14 стандартних дитячих щеплень беруть свій початок саме з його лабораторії.
І при цьому його ім’я знають набагато менше, ніж імена політиків, акторів чи бізнесменів.
Він не будував культ навколо себе, не ганявся за славою, не продавав красивий образ генія. Він просто робив те, що рятувало життя.
Моріс Гіллеман — людина, завдяки якій багато хвороб, що колись спустошували класи й родини, для нас сьогодні лише сторінка в підручнику історії.
Іноді найбільші герої — це не ті, про кого голосно говорять. А ті, через кого мільйони дітей отримали шанс вирости.
Запам’ятайте це ім’я: Моріс Гіллеман.