Головний герой серіалу Тато - пенсіонер-інвалід і музикант Ярослав Біттнер, чий сімнадцятирічний син убитий. Замість очікуваного покарання, однак, приходить вирок, який б'є по сім'ї так само жорстоко, як і сам злочин - зловмисник оголошується божевільним, а місце у в'язниці потрапляє під захист. Для батьків це момент, коли біль переростає в опір.
Ярослав не погоджується з остаточним вироком суду і, незважаючи на серйозні проблеми зі здоров'ям і виснаження, вирішує боротися з рішенням, яке він вважає фатальним провалом системи. Його особиста боротьба поступово перетворюється на довгу і болісну одіссею непокори, під час якої скорботний батько стає символом непримиренності та громадянської хоробрості. Біля нього стоїть дочка, яка сама намагається впоратися зі смертю брата - близнюка, свого партнера і поступово також новоявленої сім'ї як нагадування про те, що навіть у найтемніші моменти може бути надія і новий початок. Таким чином, тато - це не лише кримінальна історія, але, перш за все, інтимний портрет сім’ї, яка трагедія вражає і ламається одночасно.
„Для нас історія серіалу Тато - це не тільки сильна драма, але перш за все важлива соціальна тема. Це відкриває питання справедливості, відповідальності та меж системи, яка може зазнати краху в конкретних людських долях. Я вважаю такі теми важливими для початкового створення prima+. Ми хочемо розповідати історії, які резонують, задають питання і змушують глядачів замислитися,“ каже директор prima+ Ян Макса.
Серіал розповідає про боротьбу, яка триває кілька років і спочатку здається марною та дурною. Однак, коли справа знову відкривається через роки, це вже не просто вирок. Це пам'ять про жертву, почуття справедливості і доказ того, що навіть звичайна людина може протистояти системі, яка вийшла з ладу.
На головну роль був обраний Давид Новотни. Актори майбутнього покоління Франтішек Сладек і Нікола Киларова з'являться в ролях його дітей Даніеля і Даніели. Інші ролі зіграли Криштоф Бартош, Павла Беретова, Вацлав Копта, Тадеаш Моравец та інші. „Ярослав Біттнер - персонаж, натхненний реальною людиною, яка все ще жива, і це для мене трохи небезпечно, але також досить спокусливо. Я звик грати мертвих людей, вигаданих персонажів, але тепер це хтось, хто все ще тут. Ви не хочете демонструвати його, імітувати його чи папугу, через що він пройшов,“ каже Девід Новотни. Режисер Міхал Самір звернувся до нього на цю роль багато років тому.
„Нам уже було зрозуміло, що Давид Новотни зіграє головну роль, коли Міхал Самір придумає тему. Він знав, що це роль для нього. Нікола Киларова і Франтішек Сладек - відкриття чеського кінематографа для мене, додає Майя Хамплова. „Він розповів мені про те, що хотів реалізувати цю тему близько чотирьох років тому, він запитав мене, чи хочу я бути там, і я відразу зрозумів. Це велика тема, і серед усіх серіалів про лікарів і вбивць ця соціальна драма залишиться навколо, і це буде добре, “ додає Novotný.
„Ми раді, що в серіалі Тато нам вдалося вже давно знайти той формат, який ми шукали в програмній пропозиції prima+ - сильна, оригінальна драма зі значним соціальним перекриттям. Нам тим більше приємно, що його впроваджує виробнича компанія Barletta. Це наша перша співпраця, і ми розглядаємо її як гарантію створення якісного серіалу,“ каже Лусія Кршакова, директор з виробництва групи Prima.
Тато пропонує сирий, емоційно потужний погляд на те, що відбувається, коли особиста трагедія стикається з холодною бюрократією держави.
„Ми знімаємо серіал "Тато" в основному в реальних умовах на півночі Богемії - у Варнсдорфі, Нове-Бор і дуже незначно також у Празі. Для мене вкрай важливо, щоб весь проект зберіг гідність тієї історії, яку ми розповідаємо. Незважаючи на те, що в кінцевому підсумку він натхненний реальними подіями, ми хочемо, щоб глядач відчував правду і вагу ситуацій, емоцій і рішень персонажів,“ каже директор Міхал Самір.