Мій друг мав старого собаку, вівчарку. Ходила вже важко, задні лапи тягнула. І тут його діти притягли до хати щура разом із кліткою. Мовляв, нікуди подіти бідолаху, сусіди їдуть за кордон, хотіли викинути на смітник…
Батьки сполошилися: як, ще й щур у нашому домі? У нас же собака, вона його з'їсть!
Діти: ми стежитимемо!
Приблизно два тижні вся родина суворо стежила, щоб собака зі щуром не перетиналася. Замикали або щура в клітці, або собаку в іншій кімнаті. Але один раз, як і належить у таких випадках, не встежили… Собака засунув свою величезну зубасту морду, яка в 5 разів більша за самого щура, у відкриту клітку: ой, а хто це такий маленький?
А щур, він тоді безтурботно спав, прокинувся і лизнув собачий ніс: ой, а ти хто такий великий?
І почалася дружба великого старого собаки з юним щуром. З тих пір вони спали тільки разом (ніхто нікого вже не замикав), вони гуляли разом на вулиці (щур на шиї у собаки), вони гасали по квартирі один за одним як чорти. Щури - веселі грайливі істоти.
Старий собака помолодшав років на п'ять, навіть задні лапи запрацювали. Коли в тебе молодий веселий друг, це передається. Вони були — КОРІША! Вони навіть їжу зі столу тирили разом. Точніше: щур тихенько забирався на стіл і скидав смачні шматочки собаці. Собака їх ловив у польоті: АМ!
Вони були – БРИГАДА!
Пацюків мити не треба – вони самі начищають себе до блиску, вони третину життя присвячують вилизуванню самих себе. Пацюк мого друга, крім себе, старанно вилизував і свого брутального собачого друга. Щоправда, всього його вилизати вона, звичайно, не могла, вона була в 100 разів менша за нього. Вистачало енергії вилизати йому ніс, очі та вуха. Великий собака при цьому трусив задньою лапою від задоволення.
Ніхто на світі не зможе вам краще вилизати вухо, ніж щур своїм маленьким рожевим язичком, свідчу. Коли весь щур цілком залазить у собаче вухо, щоб його вилизати, і з вуха тільки хвіст стирчить... Уявили себе на місці собаки? Ви теж задригали б задньою лапою!
І собака у відповідь вдячно вилизував пацюка. Це було непросто для щура. Уявіть: ви такий маленький, а вас вилизують величезним рожевим язиком розміром із холодильник, перекочуючи по килиму. Але це ритуал, від нього не врятуєшся. Пацюк тремтів лапами в процесі. Усіми чотирма.
А коли собаку водили після осінньої брудної прогулянки мити лапи у ванну, вона ніжно брала свого улюбленого щура поперек живота і тягла з собою: мені без тебе буде нудно митися... Пацюк не чинив опір. Друга миють, і я заодно поплескаюсь, хоч я й чиста по життю.
Я бачив це особисто.
Я приходив до будинку моїх друзів з їхніми чудовими та дивовижними собакою та пацюком. Першим в передпокої мене зустрічав щур, що вибіг уперед (щури — цікаві до неможливості і бігають дуже швидко): ой, а хто до нас прийшов?
Потім, не кваплячись, виходила величезна вівчарка, сувора така: ти не наступи їй, дрібній стрибунці, на хвіст, дядьку Юра!
Вівчарка мене знала вже 15 років.
Ставала потужними лапами (розміром з мою руку) над своїм мікроскопічним другом, прикриваючи всім тілом. Вони були до мене дружелюбними обидва. Обох чухав за вушком і був неодноразово облизаний обома.
Я обожнюю собак та щурів. І вони це знають.
…А помер друг-щур раніше за свого милого друга-собаки. Пацюковий вік недовгий — лише 3 роки. Їхнє дитинство, юність, зрілість і старість укладаються в цей короткий проміжок.
Потім у них «закінчується батарейка».
Собака пережила її на три дні. Як не стало її коханого друга-щура, вона лягла і тихо «пішла на міст Веселки».
Закінчилась і її батарейка.
Собака і так за допомогою свого улюбленого щура прожив мінімум додаткові два роки, як сказали потім ветеринари. Він прожив майже 18 років.
Пацюк заряджав його «батарейку».
Друзі завжди заряджають наші батареї - перевірено за життя.
Юрій Алексєєв
Переклад українською - Павло Лєщинський