Новий кримінальний серіал Інспекція піклується про максимальну достовірність, тому творці не скупилися на акторів. Замість того, щоб з комфортом познайомитися з роллю, прийшли тренування зі зброї, тренування поліцейських рейдів і кілька годин, проведених безпосередньо з людьми з Генеральної інспекції сил безпеки.
„Ми провели досить тривалу зустріч з керівником GIBS і отримали багато цінних порад. Ми провели близько чотирьох годин інтенсивного прослуховування з режисером Девідом Ланькою та колегою Крістінкою Ришкою на Генеральній інспекції,“ описано Vojtěch Dyk. Консультації були зосереджені не лише на функціонуванні самої інспекції, а й на деталях роботи поліції.
Актори навчилися, наприклад, правильно поводитися зі зброєю або рухатися, втручаючись. „Ми навчилися тримати рушницю, як входити в кімнату під час інтервенції, як навіть відбуваються рейди,“ перераховано Dyk. Хоча, за його словами, робота GIBS не настільки насичена діями, як слідча робота, фізична підготовка була важливою частиною зйомок.
Через одну з екшн-сцен актор також пройшов навчання ММА. „Я тренувався з ММА, тому що у мене там сцена боксу. Крім того, я вже два роки займаюся з тренером. Мені це почало подобатися,“ каже Дайк, який сам любить знімати більшість фізично важких сцен. „Мені подобається робити якомога більше речей поодинці, без двійника. Висячи на тридцяти метрах, стрибаючи в ящики, мені це подобається. Я такий Бельмондо з бідних,“ додає з перебільшенням.
Страх гармат
Крістіна Ришка також мала пройти спеціальну підготовку через роль досвідченого слідчого Дани Маджерової. „Я повинен був ознайомитися зі зброєю, і перш за все з рухом зі зброєю. У нього є свої закони, і їх потрібно дотримуватися,“ описує актрису. Вона також пройшла приватні тренування зі стрільби з короткої зброї. „У мене була приватна підготовка з коротким пістолетом, але я довго відмовлявся. Це не було необхідним для зйомок, і я відчував, що це схопить мене за плече,“ зізнається з посмішкою.
Це була робота зі зброєю, яка стала новим досвідом для обох акторів. „Я не дуже люблю зброю. Коли у нас були тренування на тирі, у мене там були дивні почуття. Була повага до пістолета,“ пам’ятає, як тренував Войтеха, який ніколи не стріляв із пістолета перед зйомкою Інспекції. „Я ніколи не грав жодного слідчого, я завжди був більше на іншому боці. У мене виникла спокуса спробувати. Я хотів нарешті мати пістолет у руці, я ніколи раніше не крутив пістолет. Сподіваюся, я принаймні тримаю її належним чином, як мене вчили,“ каже актор.
При цьому Ришка вказує, що чеські умови часто не дозволяють акторам готуватися до тих пір, поки іноземні постановки знають. „Дуже хотілося б відчути зйомки на голлівудському рівні, де актор готується до ролі цілий рік. Це утопія тут,“ відкрито каже. Однак обидва погоджуються, що автентичне середовище та можливість вивчити функціонування GIBS були однією з причин, чому проект їх зацікавив. І, як припускає Дайк, серіал може здивувати навіть глядачів, які зазвичай не шукають кримінальної літератури. „Тут не буде півгодини на каву. Добре з ним триматися,“ обіцяє.